Saradnja Rafinerije ulja "Modriča" i Rudnika soli iz Tuzle

Bez autora
Sep 04 2011

Direktori Rafinerije ulja i Rudnika soli iz Tuzle u četvrtak su potpisali novi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. Poslije 25 godina, zapravo, samo je nastavljena veza koju je rat bio prekinuo, a odnosila na korištenje proizvoda modričke Rafinerije u tuzlanskoj Solani. Po ovom ugovoru, kao najpovoljniji ponuđač, Rafinerija će godišnje Tuzlacima isporučivati 350 tona "Fluid izolant" minerlanog ulja. Finansijski, ovo je značajan posao, "težak" gotovo 900.000 maraka na godišnjem nivou, sa mogućnošću da produžimo ugovor i do stotinu godina, kolike su rezerve soli u ovom rudniku. Riječ je o značajnom poslu, ne samo sa finansijske strane. Do sada su ulje nabavljali ili iz Srbije, ili iz Hrvatske i Slovenije. Evo, sad su konačno u prilici da ga kupuju od naše fabrike, pa će sredstva ostajati kod nas. Inače, proizvode Rafinerije ulja "Modriča" koriste u svim rudnicima i termoelektranama u BiH, a ovogodišnja planirana proizvodnja iznosi 85.000 tona baznih ulja i parafina, te 20.000 tona motorinih ulja i maziva – kako za domaće, tako i za strano tržište.

Saradnja Rafinerije ulja "Modriča" i Rudnika soli iz TuzleDirektori Rafinerije ulja i Rudnika soli iz Tuzle u četvrtak su potpisali novi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. Poslije 25 godina, zapravo, samo je nastavljena veza koju je rat bio prekinuo, a odnosila na korištenje proizvoda modričke Rafinerije u tuzlanskoj Solani.

Po ovom ugovoru, kao najpovoljniji ponuđač, Rafinerija će godišnje Tuzlacima isporučivati 350 tona "Fluid izolant" minerlanog ulja.

- Finansijski, ovo je značajan posao, "težak" gotovo 900.000 maraka na godišnjem nivou, sa mogućnošću da produžimo ugovor i do stotinu godina, kolike su rezerve soli u ovom rudniku – istakao je Pero Dugić, direktor Rafinerije ulja "Modriča".

Ne skrivajući zadovoljstvo, po potpisivanju, Midhat Katanić, direktor Rudnika soli Tuzla, saglasio se da je riječ o značajnom poslu, ne samo sa finansijske strane.

- Do sada smo ulje nabavljali ili iz Srbije, ili iz Hrvatske i Slovenije. Evo, sad smo konačno u prilici da ga kupujemo od naše fabrike, pa će sredstva ostajati kod nas – kaže Katanić.

Inače, proizvode Rafinerije ulja "Modriča" koriste u svim rudnicima i termoelektranama u BiH, a ovogodišnja planirana proizvodnja iznosi 85.000 tona baznih ulja i parafina, te 20.000 tona motorinih ulja i maziva – kako za domaće, tako i za strano tržište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik